Elke dag in de sauna, is dat gezond?

Als we onderzoekers van een Finse universiteit moeten geloven, is twee keer in de week een bezoek aan de sauna ideaal. Zeker als je weerstand op wilt bouwen. Anderen zeggen dat eens per twee weken het beste voor je is. Maar stel dat je een eigen sauna hebt, is elke dag in de sauna dan een goed idee of kun je dat beter niet doen? 

Sauna van kwaliteit

Als we naar de medische kant kijken van een saunabezoek, dan is elke dag in de sauna geen probleem. Echter, dagelijks is een flinke aanslag op je tijd. Heb je verder niet veel te doen of krijg jij juist energie van een bezoek aan de sauna, stap er dan gerust elke dag in. De Finse of de infraroodsauna. Voorwaarde is voor die laatste sauna wel dat hij voorzien is van de full spectrum lamp voor sauna’s. Infraroodsauna’s die dergelijke lampen hebben, zijn van betere kwaliteit omdat de lampen voorzien zijn van straling uit alle spectrums van het infrarood.

Vocht en vuil

Als je naar de sauna gaat, moet je ervoor zorgen dat je vochthuishouding op peil blijft. In de sauna zweet je, waardoor je ook veel moet drinken. Het liefst vul je je lichaam weer aan met zuiver water uit de kraan. Ga je vaak naar de sauna, dan moet je dus meer drinken. Doe je dat niet, dan is vaak de sauna bezoeken zeker niet gezond omdat je last krijgt van uitdrogingsverschijnselen. Overigens: in de sauna raak je niet alleen veel vocht kwijt, ook vuil. Je poriën gaan open staan door de warmte en dat maakt dat al het opgehoopte vuil er zo uit kan en je huid er stralend fris van wordt. Zowel van binnen als van buiten kun je de sauna zien als een schoonmaakbeurt voor je lichaam.

Blij van de sauna

Wie juist energie krijgt van de sauna, zal niet rouwig zijn om de extra tijd dat hem kost. Immers, juist waar je blij van wordt daar kan je agenda niet vol genoeg mee staan. In dat geval is de sauna nooit zonde van de tijd. Het is verstandig om altijd naar je eigen lichaam te luisteren. Vindt jouw lijf het prettig om elke dag zo’n moment van ontspanning te ervaren, dan doe je er goed aan om met regelmaat de sauna te bezoeken. Sterker nog: dan is de aanschaf van een eigen sauna misschien nog een veel beter idee.

Tip: neem ook eens een kijkje op de website van Bastu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *