Wat is een visgraat vloer en waarom zijn ze zo populair?

Houten Vloer

Er zijn tientallen vloeren om uit te kiezen. Of het nu gaat om een woning of een kantoorruimte: de vloer wordt intensief gebruikt dus daar wil je niet op bezuinigen. Maar welke vloer moet je nu kiezen? De visgraat vloer is nog altijd ongekend populair. Vloeren kun je onderscheiden op basis van een aantal factoren:

  • materiaal
  • patroon
  • dikte en lengte 

De visgraat vloer is niet een soort materiaal maar meer een soort patroon. Je kunt een visgraat vloer namelijk in verschillende materialen krijgen.

Houten Vloer

Wat is visgraat dan?

De naam visgraat verwijst naar de manier waarop de vloer gelegd wordt. Relatief korte planken worden schuin en haaks op elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat er een trapsgewijs patroon in de vloer dat doet denken aan de graat van een vis. Visgraat is dus een patroon vorm. Het is een patroon dat al heel lang wordt gebruikt in huizen, kantoren en andere plekken waar een vloer nodig is. 

De geschiedenis van visgraat

Visgraat vloeren bestaan al honderden jaren maar worden niet altijd op dezelfde manier gelegd. Tegenwoordig worden de planken meestal helemaal doorgelegd tot aan de rand als het om visgraat gaat. De visgraat vloer stamt eigenlijk uit de zestiende eeuw, waar de Italianen dit patroon gebruikten in vloeren. Iets later namen ook de Fransen dit motief over in hun statige kastelen en paleizen.

Visgraat vloeren: de prijs

Visgraat kost doorgaans meer tijd om te leggen. Het is immers een vrij specifiek patroon. Daarom is de visgraat vloer vaak ook iets duurder dan andere vloeren. Je moet er iets voor over hebben. Daar tegenover staat dat het een extra element toevoegt aan de inrichting en dat visgraat veel minder snel slijt en bolt. Je kunt visgraat vloeren leggen met parket maar ook met laminaat. Er is zelfs zijl met een ingeprent visgraat patroon. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *